Wildplukkende restaurants halen voedsel uit de Belgische natuur

Met de herfst en het wisselen van de seizoenen denken we uiteraard eerder aan vallende bladeren dan aan verse producten. Toch valt er rondom ons nog veel voedsel in de natuur te vinden. Wildplukken ken je misschien al wel van het concept "Forest to Plate" waar natuurliefhebbers het bos intrekken en eten wat voor handen is. Meer dan ooit is het belangrijk om terug in contact te komen met de natuur en ons oerinstinct aan te spreken.

Wildpluk wandelingen zijn hier het ideale middel voor en daarom zetten we graag een aantal restaurants in de kijker die hun klanten de heerlijkste gerechten serveren met wat de Belgische natuur te bieden heeft.

Commotie, Gent

Alles aan het restaurant Commotie ademt natuur uit! Een groot deel daarvan draait rond wildpluk. Hiervoor trekken ze naar allerlei bossen zoals Bourgoyen en Rozebroeken en het prachtige aan hun concept is dat ze zich willen houden aan wat de natuur te bieden heeft. Dit wil zeggen dat wat ze niet kunnen vinden tijdens hun wildpluk wandelingen, ze zoveel mogelijk uit eigen tuin willen oogsten. Denk aan eetbare bloemen of kruiden zoals lamsoor, vlierbloesem, jonge dennentoppen, berenklauw, cichorei, bijvoet, boerenwormkruid, …

Bovendien is het restaurant zelf gelegen aan de rand van Gent, midden in het groen. De grote ramen en het minimalistisch interieur waarbij veel natuurlijke en ruwe elementen gebruikt werden, geeft je het gevoel midden in een bos te zitten, zonder dat je je comfort ervoor moet opgeven.

📍 Victor Braeckmanlaan 367, 9040 Gent

Wil je dit adresje niet vergeten? Voeg het toe aan je bucketlist op onze app!

't Vlierhof, Bilzen

De eigenaars achter 't Vlierhof in Bilzen zijn al heel hun leven bezig met het kweken van eigen groenten, fruit en kruiden. Hierbij komt ook wildpluk aan bod waarbij ze kruiden zoals moerasspirea die rijkelijk voorkomen in hun omgeving regelmatig gebruiken. Bovendien zijn ze zich bewust van welke kruiden en planten zeldzaam zijn waardoor ze ervoor gekozen hebben om de meeste wilde kruiden zoals daslook zelf te beginnen telen. Een proces dat 30 jaar geleden begonnen is met een indrukwekkende moestuin als resultaat.

Op deze manier hebben ze een goede balans gevonden tussen wildpluk en de natuur niet te veel belasten. Zo kunnen ze hun gasten toch natuurlijke smaken en verse kruiden van bij ons serveren.

📍 Hasseltsestraat 57, 3740 Bilzen

Wil je dit adresje niet vergeten? Voeg het toe aan je bucketlist op onze app!

Rebelle, Kortrijk

Ook het restaurant Rebelle in Kortrijk doet aan wildpluk waar de lokale wetgeving het toelaat. Bovendien kweken ze kruiden en bloemen in hun eigen tuin en serre die ze vervolgens op het bord gebruiken. Ze zijn zelfs zo ver gegaan om een klein stukje bos aan te leggen waar ze daslook en andere looksoorten kunnen kweken in de perfecte omgeving.

📍 Rekkemsestraat 226, 8510 Kortrijk

Wil je dit adresje niet vergeten? Voeg het toe aan je bucketlist op onze app!

Ontdek meer adresjes op onze app!

Wil je nog meer restaurants leren kennen die aan wildpluk doen, zoals Magma in Mechelen? Neem dan zeker een kijkje op de TableFixr app!

Voeg ze vervolgens toe aan je bucketlist of check-in!

TableFixr
TableFixr is a matching tool that helps you find the perfect restaurant for you and your dinner company. Invite your friends, start matching, and let yourself be surprised by an exciting discovery!